Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Norddjurs Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved at vælge emne og herefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

Bogen lever i Norddjurs

På forlydender om iltsvind hos bogbestanden på landsplan har Norddjurs Biblioteker undersøgt sagen. Resultat: I Norddjurs er bogen sprællevende og i livlig bevægelse.

Faktisk klarer hele det Norddjurske farvand sig rigtig godt både når det gælder udlånstal, antal besøgende på bibliotekerne, og når man kigger på mængden af arrangementer og aktiviteter.

Borgerne i Norddjurs er så flittige til at låne bøger på biblioteket, at Norddjurs ligger i den øverste tredjedel blandt landets kommuner og blandt de allerbedste i Østjylland, når man sammenligner hvor meget der lånes ud pr. indbygger i gennemsnit. Besøgstallene på Norddjurs’ biblioteker er desuden steget med ca. 4000 besøgende fra 2017 til 2018. Samtidig er arrangements- og aktivitetsniveau forblevet på et højt niveau.

”På Norddjurs’ biblioteker har vi oplevet en stigning i antallet af besøgende i takt med, at afdelingerne har fået selvbetjente åbningstider. At bibliotekerne er åbne hver dag fra kl. 7-22 giver en kæmpe fleksibilitet og det er der mange, der benytter sig af. Det er både børnefamilier, der nyder bibliotekerne som hyggested om eftermiddagen eller lørdag og søndag. Det appellerer også til dem, som helst vil hente bestilte bøger om aftenen. Det kan tydeligt mærkes, at bibliotekerne fungerer som aktive mødesteder både i organiserede og mere uformelle sammenhænge, også når personalet ikke er til stede. Der er eksempelvis mange børnefamilier, der tager på biblioteket for at lege i legehjørnerne, hygge med oplæsning og få lidt bøger med sig hjem, ligesom mødregrupper mødes her, og strikkeklubber og avislæsere får sig en snak om dagens nyheder”, fortæller biblioteksleder Ane Katrine Elming.

At der er blevet indført åbent bibliotek har ikke betydet, at lånerne har flyttet deres biblioteksbesøg til den selvbetjente tid. Oplevelsen er, at brugerne kommer oftere på biblioteket, og at der kommer nye brugere til.

Både digitale og traditionelle bøger hitter

I Norddjurs låner borgerne i gennemsnit flere bøger end i nabokommunerne.

”Vi oplever bl.a. en stor stigning på vores digitale udlån, hvor flere og flere borgere kommer i gang med at benytte e-reolen og læser eller lytter på deres tablet. Men selvom den digitale bog har vundet manges hjerter, så hører vi ofte, at brugerne også nyder at få en ”rigtig” bog i hænderne. De bestiller via vores hjemmeside eller opdager nye spændende titler i forbindelse med vores foredrag og arrangementer”, siger Ane Katrine Elming.

I efterårsferien er der fuld gang i aktiviteterne på bibliotekerne i Norddjurs, ikke mindst i form af tilbud til børn. Teater, tegneworkshops, kreativitet og virtual reality er blandt mulighederne.

Nyhedsdato: 15.10.2019