Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Norddjurs Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved at vælge emne og herefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

Kender du BRUS?

Et kommunalt tilbud til børn og unge i familier med misbrug.

Denne fortælling er skrevet af en 15-årig pige fra Norddjurs, som har været igennem et forløb hos BRUS.

Pigen er anonymiseret efter eget ønske og har givet tilladelse til, at hendes historie deles her på Facebook. Håbet er, at den kan give et indblik i, hvordan det er at leve i en familie med alkoholmisbrug – og hvordan man kan få hjælp.

Jeg har ikke selv valgt at være barn af en alkoholiker

Børn der vokser op med en alkoholiker i familien, føler sig anderledes end de andre børn. De føler sig utilpas og er meget nervøse, hvis der skal ske noget.

Jeg sidder hjemme hos min far, og vi spiser aftensmad og ser fjernsyn. Jeg kigger lidt på den øl, der står på bordet, og tænker på, hvor mange han mon har drukket i dag. Jeg kigger ud i gangen på alle de tomme øldåser og flasker, der står derude. Jeg får sådan et helt chok af at se, hvor mange der egentlig er, og at det kun er ham, der har drukket dem. Jeg kunne ikke rigtig bare begynde at græde under aftensmaden, da jeg ikke vidste, hvordan han ville reagere. og hvis han nu spurgte, hvad der var galt, ville jeg ikke kunne fortælle ham det.

Jeg får mange tanker om, hvad der kommer til at ske, hvad jeg skal gøre, og at jeg gerne vil hjem til min mor. Jeg følte mig ikke tryg ved at være hos ham, jeg vidste ikke, hvad jeg skulle sige til ham, og jeg kunne ikke ringe til min mor, for så ville min far høre det og blive sur. Jeg ventede bare på, at jeg skulle i seng, så jeg kunne komme hjem til min mor igen dagen efter.

Næste dag da vi vågnede, stod der en del øl på bordet i stuen. Jeg blev utryg, og løj for min far, så jeg kunne tage hjem til min mor. Det var bare en undskyldning for at tage hjem til hende. Da jeg kom hjem til min mor pakkede jeg ud, og satte mig ind til hende. Jeg fortalte, at min far drak rigtig meget, imens jeg var ved ham, og at jeg ikke følte mig tryg der. Jeg var bange for, hvordan min mor ville reagere, når jeg fortalte hende det. Hun blev rigtig sur og ked af at høre, hvad der var sket.

Et par dage efter ringede min mor til nogen, som arbejdede med familier, som har prøvet det samme mig. Vi skulle et par dage efter ind og snakke om det. Hun spurgte om mange ting, f.eks. hvornår mine forældre blev skilt. Det var de blevet for flere år siden, og efter de var blevet skilt begyndte min far at drikke, men det er blevet værre med tiden.

Da vi kom hjem ville jeg gerne hjem til min far, fordi min bror var der, og jeg var ikke tryg ved, at han var dernede alene, når min far drikker så meget. Jeg ville rigtigt gerne være sammen med min bror. Min mor var uenig i, at jeg skulle tage derned, og hun sagde at jeg bare brugte det som en undskyldning.

Jeg tog hjem til min far alligevel, og først mærkede jeg ikke noget på ham. Jeg gav ham en undskyldning, fordi jeg havde ”sladret” og han gav mig en krammer og sagde, at det skulle jeg ikke tænke på. Men efter et stykke tid kom han ind og var rigtigt sur, og sagde, at jeg skulle pakke mine ting og skride, fordi han ikke ville se på mig. Jeg blev meget ked af det, fordi jeg ikke lige vidste, hvad der var sket, og fordi min bror skulle være der alene. Jeg løb så hurtigt jeg kunne hjem til min mor.

Da jeg kom hjem til min mor fortalte jeg, at min far havde smidt mig ud af huset, og at jeg ikke var tryg ved, at min bror var dernede alene. Jeg ville have, at hun skulle få min bror hjem. Da min bror kom hjem, fortalte han at, min far bare havde sagt til ham, at jeg skulle hjem og lave lektier, og det undrede min bror, da jeg altid sagde, hvis jeg gik nogen steder. Resten af dagen derhjemme sad vi og hyggede med film og prøvede at glemme, hvad der var sket.

Jeg så derefter ikke min far i rigtig lang tid, og det var jeg meget ked af. Da mine forældre boede sammen, var jeg altid fars pige, og nu så jeg kun min far en gang imellem, og kun et par timer af gangen. Jeg havde svært ved at holde det, men kunne heller ikke holde ud ikke at se ham i længere tid.

Jeg har altid været bange for, at jeg var den eneste pige der havde en far, der var alkoholiker - men det er jeg ikke. Det viser sig, at der er 200.000 børn, der har en mor eller far, der er alkoholiker. Man ved med sikkerhed, at der er 60.000 børn der har en mor eller far, der har været indlagt på grund af misbrug. Det svarer til, at der er 1 barn i hver børnehavestue eller hver klasse, der har en forældre med et misbrugsproblem. 160.000 danskere har et alkoholmisbrug. 33 % af voksne børn fra familier med alkoholproblemer udvikler selv et alkoholproblem”.

Fakta om BRUS

BRUS er en forkortelse for ”Børn og unge, der lever i familier med rusmidler”.

BRUS er et kommunalt tilbud, som har eksisteret siden 2016. 11 kommuner er med i ordningen, og BRUS har sammenlagt været i kontakt med cirka 1000 børn og unge, og cirka 500 har fået anonym chatrådgivning. I BRUS kan børn og unge tale med professionelle voksne, der ved noget om, hvordan rusmidler påvirker en familie. Her kan man også møde andre børn og unge i samme situation.

Et forløb i BRUS starter altid med en eller flere samtaler med en medarbejder. Samtalerne handler om, hvad der præger familien, og hvordan BRUS bedst kan hjælpe. Efter samtalen beslutter man sammen, hvad der videre skal ske. Samtalerne kan foregå i Norddjurs Kommunes rusmiddelcenter, i lokalerne knyttet til forebyggende tidlig indsats eller i eget hjem.

I BRUS kan man få både individuelle samtaler og gruppesamtaler. Alle børn/unge under 18 år skal have begge forældres samtykke til forløbet. Man har mulighed for to-tre anonyme samtaler, hvis ikke det er muligt at få et samtykke fra begge forældre. Gruppesamtaler foregår om eftermiddagen, og et typisk forløb varer 8-10 gange af to timer. Her er der mulighed for at mødes med andre unge, som er i samme situation. Der vil max. være 8 deltagere i en gruppe.

BRUS tilbyder også samtaler til de voksne, der er tæt på barnet/den unge.

BRUS er for børn og unge op til 24 år. Er man 25 år eller derover, kan man henvende sig til TUBA.

For mere info:

Eva-Britt Sørensen, familiebehandler og alkoholbehandler
Tlf. 20 66 46 40
Mail: ebs@norddjurs.dk

Carina Myrup Brix, rusmiddelbehandler og familieterapeut.
Tlf. 21 51 23 82
Mail: cmb@norddjurs.dk

Nyhedsdato: 19.06.2019