Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Norddjurs Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved at vælge emne og herefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

Gode fællesskaber er fælles skabelse

På botilbuddet Skovstjernen i Grenaa ønsker man at give beboerne et så aktivt liv som muligt.

Skovstjernens beboere består af voksne udviklingshæmmede, der bor i egen lejlighed. Alle har de forskellige forudsætninger og behov, og lysten til aktiviteter er også afhængig af energiniveau og humør.

”Når man bor i et botilbud som dette, har man nogle gange brug for et ekstra skub for at kunne se det sjove og meningsfulde i konkrete aktiviteter. Her må vi hjælpe dem lidt på vej", siger leder af område Grenå i Norddjurs Kommune Anders Rask.

"Det er enormt vigtigt, at vi som botilbud er med til at facilitere det gode fællesskab. Det gode fællesskab opstår, når alle byder ind med noget. Som Svend Brinkmann skriver: ”Alle skal tage noget med til grillen”. Her opstår imidlertid et paradoks, da det ikke er alle af vores beboere, der har noget at tage med til grillen. Skal disse beboere så udelukkes fra fællesskabet? Svaret er klart; Naturligvis skal de ikke det. ”De, der ikke har noget at tage med til grillen, skal inviteres ind i fællesskabet. Det er faktisk en væsentlig del af vores eksistensberettigelse”, siger Anders Rask.

Fællesskabet er svært for nogle af vores beboere, men det skal læres, og det tager tid. Nøjagtig som med kærlighed og tillid kan man ikke fremtvinge fællesskaber. Hvis det bliver et mål i sig selv at opbygge et fællesskab, bliver det utroligt vanskeligt.

En konkret handling på Skovstjernen, der forsøger at opbygge fællesskaber er en aktivitetskalender, hvor beboerne kan skrive sig på en liste, hvis de ønsker at deltage, alt efter interesse. Det er det langt fra alle, der gør, men oplevelsen er, at når selve aktiviteten går i gang, sker der en automatisk tilstrømning. Beboerne vil gerne være deltagende, men skal som sagt hjælpes lidt på vej.

Landskamp

En flok håbefulde mennesker fra Skovstjernen i Norddjurs satte sig i bussen d. 7/6 2019. De skulle til landskamp i Parken og se Danmark – Irland. For nogles vedkommende var det første gang, de satte fødderne i Parken, og for andre var der tale om et glædeligt gensyn.

Deltagerne på turen bor i forskellige lejligheder rundt om på Skovstjernen, og derfor kender deltagerne ikke hinanden lige godt, men det lader ikke til at være en forhindring denne dag. Der er højt humør hele vejen, og der bliver sunget og snakket hele vejen til København. Busturen emmer af liv, og det samme gør stemningen i Parken. Det bliver bestemt ikke mindre livligt i parken, da beboerne fra Skovstjernen træder ind i kulissen.

Flere af beboerne er malet i ansigtet med Dannebrogs farver, men sminken holder ikke længe, da der pludselig flyder fadøl i luften fra de bagerste rækker til alle beboernes store fornøjelse. Der er folkefest i Parken, og besøget fra Skovstjernen er med til at sætte en tyk streg under, at fodbold er for alle.

For yderligere oplysninger eller kommentarer kontakt:

Anders Fehr Rask, leder hos STU Norddjurs, Norddjurs Kommune
Email: ARJ@NORDDJURS.DK
Telefon: 24 79 92 84

Nyhedsdato: 01.07.2019