Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Norddjurs Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved at vælge emne og herefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

Anholts Ørken kåret som del af Realdanias Smuttur

Realdania har udvalgt Anholts Ørken som én af de skønneste naturattraktioner i Danmark. I alt 580 steder har været indstillet, og der er udvalgt 50 unikke steder, der nu samles under den nye inspirationsguide ’Smutturen’.

Bemærk: Guidet tur i Bededagsferien

Ørkenens optagelse i den nye nationale guide ’Smutturen’ bliver fejret
lørdag den 28. april kl. 14 - 17.

Arrangementet starter med kaffe, kage og velkomst i Anholt Forsamlingshus.

Her kan du høre om - og smage på - Anholt Gin, som er lavet på enebær og vand fra Ørkenen.

Herefter Ørkenvandring med guide.

Arrangementet er gratis.

Tilmelding er nødvendig på mail: rk@norddjurs.dk - senest den 26. april.

Se filmen på Youtube: Smutturen går til Anholt

Link til filmen Smutturen går til Anholt på Youtube.

Realdania’s Smuttur

Bag Smutturen står Realdania i samarbejde med Dansk Kyst- og Naturturisme, Naturstyrelsen og VisitDenmark. Målet med initiativet er, at gøre opmærksom på særlige steder og naturoplevelser, så endnu flere danskere og udenlandske turister vil besøge dem og få glæde af dem. Samtidig skal Smutturen være med til at vise, hvordan et område kan skabe positiv lokal udvikling ved at dyrke de lokale potentialer.

Borgmester Jan Petersen:

”Det er en fantastisk, positiv og fortjent udvikling, Anholt er inde i lige nu. Vi har opnået et større, nationalt fokus på det unikke ved vores ø midt i Kattegat. Anholt har en fantastisk natur og kulturhistorie. Øen er måske lille, men den er en livsnerve med sin radarstation og en redningsstation, hvis opgave er, at sikre redningsaktioner på Kattegat. At Ørkenen er udvalgt til Danmarks særlige natur-elite, det er jeg pavestolt af. Opretholdelse af øens liv, virke og sjældne natur er tre vigtige opgaver, og som jeg ser det, afhænger det ene af det andet. Jeg håber, at rigtig mange vil gæste Anholt og tage på smuttur i Ørkenen.”

Nordeuropas største lavhede ligger på Anholt

Størstedelen af Anholt består af klit- og hedelandskaber, som Danmark kun har ganske få tilbage af. Området, der bærer navnet Ørkenen, er bevokset med mange arter lav, såsom rensdyrlav, og den er Nordeuropas største lavhede. Hedelandskabet fik sit nuværende udseende i 1600-tallet, hvor skovfyrren, der indtil da havde dækket det meste af Anholt, blev fældet. Fældningen blev udført for at skaffe træ til opvarmning, tømmer, saltkogning og til vippefyret i Ørkenens nordspids.

Ørkenen har en storslået og oplevelsesrig natur, der er klassificeret som ’natur af international interesse’. Den ligger så langt mellem Danmark og Sverige, at tilførslen af næringssalte er lille. Det betyder, at mange små, langsomt voksende og ekstremt sjældne planter har gode betingelser, uden at blive udkonkurreret af større, næringskrævende vækster.

Om sommeren syder det af aktivitet på Anholt og indbyggerantallet stiger fra 160 til 6000. Kitere, surfere, badegæster, fuglekiggere, botanikere, lystfiskere og vandrere valfarter til øen, men selv om besøgstrykket er stort, er det altid muligt at finde en uforstyrret plet i Ørkenen. Her oplever man den vejrbidte og sjældne natur, de brede, omkransende strande, den vilde vind og det klare lys. I Ørkenen kan man gå i timevis uden at møde andre mennesker. Her, i den smukke natur og et landskab, der for Danmark er enestående, finder man ro til eftertanke og fordybelse. Enhver, der har besøgt Ørkenen for at gemme sig, plukke kantareller, se på insekter og fugle, nærstudere lav, plukke revlingebær og enebær eller bare gå med fyret som pejlemærke, har gemt sin helt egen sanseoplevelse af det specielle sted.

Guidede ørkenture til foråret

Ørkenens optagelse i ’Smutturen’ vil blive fejret med et fællesarrangement i Anholt Forsamlingshus og efterfølgende guidet tur i Ørkenen i Bededags-, Kristi Himmelfarts- og Pinseferien. For at komme til Anholt skal man rejse med Anholtfærgen, som sejler fra Grenaa Havn. Frem til 22. juni koster billetten under det halve af normalprisen, så det er bare med at komme afsted. De tre guidede ture er gratis og de vil blive annonceret 3 uger før afvikling.

De andre 49, skønne steder i Danmark kan man finde på Smutturen.dk, og ved hjælp af et danmarkskort kan man se de attraktioner, der er tættest på. Læs om stederne, se flotte billeder derfra og lav en rejseplan.

Nyhedsdato: 10.03.2018