Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Norddjurs Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved at vælge emne og herefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

Naturpark Randers Fjord får certificering

292,5 km2 fjord, hav og landområder kan nu kalde sig naturpark. Friluftsrådet har netop godkendt Randers og Norddjurs Kommuners ansøgning om at blive naturpark, og det vækker glæde hos de to borgmestre.

"Det er en fantastisk anerkendelse, vi i dag har modtaget fra Friluftsrådet - en anerkendelse af den unikke natur, der findes i vores kommuner, og ikke mindst en anerkendelse af, at vi tager den alvorligt og forvalter den hensigtsmæssigt," udtaler Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune.

Også i Norddjurs Kommune vækker certificeringen glæde, borgmester Jan Petersen udtaler:

"Med status som Dansk Naturpark har fjorden fået et af de fineste kvalitetsstempler, når det gælder gode natur- og friluftsoplevelser, og det er jeg rigtig stolt af. Det stærke samarbejde mellem kommuner og foreninger i Norddjurs og Randers Kommuner har gjort det muligt, og vi har nu en fælles, overordnet vision for videreudvikling af Naturpark Randers Fjord. Nu kommer det spændende arbejde med at give borgere og turister de bedste rekreative muligheder for at opleve vores smukke naturpark."

Arbejdet med at udvikle området langs Randers Fjord til Naturpark begyndte tilbage i 2011, og har i hele perioden været afhængig af et tæt samarbejde med lodsejere, foreninger og frivillige, forklarer Lars Søgaard, formand for Naturparkrådet og Landdistriktsudvalget i Randers.

"Som formand for naturparkrådet, er jeg en glad mand i dag. Det er en fantastisk besked vi i dag har fået af Friluftsrådet, og noget vi har ventet på længe. Naturpark Randers Fjord er et tydeligt eksempel på, hvordan udviklingen af landdistrikter og by går hånd i hånd, og hvor vigtigt samarbejdet med lokale ildsjæle og lodsejere er -uden det store engagement fra lodsejere og frivillige havde det ikke været muligt at stå, hvor vi står nu,."

Lars Søgaard deler formandskabet i naturparkrådet med Lars Østergaard, formand for kultur og fritidsudvalget i Norddjurs Kommune. Han glæder sig over, at projektets pilotfase er vel overstået: "Det har været en lang, men nødvendig proces, hvor borgerinddragelse har været en væsentlig faktor for at nå i mål. Jeg glæder mig til at være en del af naturparkens fremtidige partnerskaber blandt lodsejere og erhvervsdrivende, samt turisme- og interesseorganisationer."

Fakta om Naturpark Randers Fjord

I april 2010 tog en sammenslutning bestående af Randers Kommune, Norddjurs Kommune, LAG Randers-Favrskov, LAG Djursland, Visit Randers og Destination Djursland initiativ til at skabe en naturpark, der strækker sig fra Randers by og ud til mundingen af Randers Fjord i Kattegat. I 2013 fik naturparkprojektet 6,3 millioner kroner fra Nordea-fonden til udvikling af naturparken.

I foråret 2014 tildelte Friluftsrådet Naturpark Randers Fjord status som pilotpark under mærkningsordningen for Danske Naturparker.

I september 2017 godkendte Norddjurs og Randers Kommuner naturparkplanen for Naturpark Randers Fjord 2017-2021. Herefter kunne naturparken 1. oktober ansøge Friluftsrådet om at blive Dansk Naturpark efter rådets mærkningsordning se naturparkplanen her:

Danske Naturparker

Danske Naturparker er en mærkningsordning administreret af Friluftsrådet for større sammenhængende naturområder, der sætter fokus på at benytte og beskytte naturen i Danmark. Der findes med udnævnelsen af Naturpark Randers Fjord pt. 8 naturparker fordelt over det meste af landet. Derudover findes 2 pilot-naturparker.

For at opnå status som naturpark, er der en række kriterier man skal opfylde. Kriterierne til Danske Naturparker kan du se her:

Fejring

Naturpark Randers Fjord fejrer officielt indvielsen ifm. Fjordens- og Kystens Dag d. 27. maj 2018. Her vil borgmestrene i de to kommuner officielt indvie naturparken, og der vil være repræsentanter fra Friluftsrådet til stede. Der vil på dagen være en række aktiviteter på udvalgte lokaliteter i naturparken.

Kontaktinformation

Borgmester i Randers Kommune: Torben Hansen, tlf.: 89 15 10 01

Borgmester i Norddjurs Kommune: Jan Petersen, tlf.: 27 85 24 51

Formand for naturparkrådet: Lars Søgaard, tlf.: 20 24 85 99

Næstformand for naturparkrådet: Lars Østergaard, tlf.: 20 29 29 25

Projektleder i Randers Kommune: Terese Sandvei, tss@randers.dk, tlf. nr. 23 83 98 05

Projektleder i Norddjurs Kommune: Heidi Jensen Madsen, hej@norddjurs.dk, 89 59 40 03

Nyhedsdato: 07.02.2018