Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Norddjurs Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved at vælge emne og herefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside
Forstør eller formindsk teksten på hjemmesiden.
 
 

På 2 hjul til fortiden

Oplev herregårdshistorie under åben himmel, når Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum og Norddjurs Kommune sammen inviterer til et unikt cykelarrangement den 9. september.

Turen ender ved Gammel Estrup, hvor grevinden viser rundt og man kan være med til at fange krebs i Alling Å.

På cykelturen, der er cirka fem kilometer lang, fortælles om det smukke Norddjurske kulturlandskab, man passerer.

”Turen begynder kl. 10 i Allingåbro, hvorfra vi cykler på den trygge Banesti til Gammel Estrup ad Kulturring Østjyllands rute. Undervejs kan man høre om livet på herregården for 100 år siden. Vi skal særligt høre om den del af herregårdshistorien, der knytter sig til landbrug og skovdrift, og måske er vi endda så heldige, at vi møder en vaskeægte herregårdsbørste, som landarbejderne dengang kaldtes,” fortæller Fritidskonsulent i Norddjurs Kommune Jesper Stubsgaard Holst.

Turen slutter på Gammel Estrup med aktiviteter for hele familien. Her kan man blandt andet møde grevinden, der viser herregårdens smukke sale frem eller deltage i det historiske krebsegilde i Herregårdshaven. Man kan også nyde en kop kaffe og kage i det stemningsfulde Herregårdskøkken.

Herregårdsliv udenfor murerne

Naturen har fra gammel tid haft stor betydning for de danske herregårde. Landbrug, skovdrift og fiskeri var da også de tre vigtigste indtægtskilder for herregårdene, og oftest var en hel egn beskæftiget på disses marker eller i skoven.

”I begyndelsen var det fæstebonden, der mod at få en gård i leje arbejdede for herremanden, men med landboreformerne i slutningen af 1700-tallet ændredes forholdet mellem godsejeren og hans ansatte. Bønderne løstes fra deres stavnsbånd, og herremændene måtte nu bruge lønnede landarbejdere. Også landskabet gennemgik en markant forandring. De små gårde flyttedes ud af landsbyerne og ud på markerne, hvor de ligger den dag i dag. Denne udvikling kan man høre meget mere om den 9. september,” forklarer Museumsformidler ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum Helle Ingerslev Kristensen.

Krebsegilde i herregårdshaven

Som en del af arrangementet afholder Gammel Estrup krebsegilde i Herregårdshaven. Her kan cyklisterne og andre interesserede prøve kræfter med krebsefangst, smage historiske krebseretter, og kl. 11.30 kan man høre om de invasive signalkrebs, der lever i Alling Å, når krebsekoordinator Knud Erik Vindum deler ud af sin rige viden.

Cykelturen, som ligger på Naturens Dag 2018, er arrangeret af Kulturring Østjylland, der er et samarbejde mellem fem østjyske kommuner. I 2018 er en af satsningerne cykelruten Kulturringen – en 500 km lang cykelrute i Østjylland, der kombinerer kulturelle seværdigheder med naturskønne omgivelser. I Kulturringen indgår Banestien, som cyklisterne skal cykle på den 9. september.

Turen starter kl. 10 ved Banestien, Ådalsvej 3, 8961 Allingåbro.

Det er gratis at deltage, og tilmelding er ikke nødvendig.

For yderligere information

Museumsformidler
Helle Ingerslev Kristensen
86 48 30 01 / 87 95 07 11
hik@gammelestrup.dk

Nyhedsdato: 30.08.2018