Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Norddjurs Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved at vælge emne og herefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

Fortidsmindedag: Bjørnekult og frisk fisk

Biologen, historikeren og forskningslederen hopper i vandrestøvlerne og inviterer alle en tur ud i det blå.

Alle friske gæster får fornøjelsen af en dag lidt ud over det sædvanlige, når turen går til området omkring Kainsbakke ved Kirial. Her serveres gode historier om bondestenalderens bopladser og bjørneklanen og frisk fisk – måske fjæsing – for alle.

Museum Østjylland står bag arrangementet, der er en del af Fortidsmindedagen. En årligt tilbagevendende begivenhed, hvor Slots- og Kulturstyrelsen og landets arkæologiske museer sætter rammerne for en dag spækket med arrangementer, ture og foredrag om fortidens Danmark. Turen er støttet af Norddjurs Kommune.

Fortidsmindedag: Tur til Kainsbakke søndag den 22. april 2018, kl. 11 – 14.

Mødested: Ågårdsvej, Kirial, 8500 Grenaa.

Billet: 50 kr. Max. 40 deltagere. Billet kan købes på museumoj.dk.

”Turen er en unik mulighed for at opleve historien på det sted, den er foregået. Samtidig får du et indblik i den natur, der har defineret menneskets liv lige siden stenalderen, ” fortæller forskningsleder Lutz Klassen, der på turen blandt andet fortæller den fascinerende historie om bjørneklanen fra Norddjurs!

En bjørneklan, hvabehar?

Det lyder som noget fra en god roman, men historien om bjørneklanen er faktisk et af resultaterne af et stort forskningsprojekt, som Museum Østjylland har lavet. Projektet viste, at der i bondestenalderen boede et folk på Djursland, som havde et helt særligt forhold til bjørne. Lutz Klassen har døbt folket, bjørneklanen.

”Det var en stamme, der levede på flere bopladser ved Kirial for 5.000 år siden og derfra kontrollerede hele den nordøstlige del af Djursland, ” fortæller han.

Flinten ved Gjerrild og Karlby Klint var vigtig for datidens folk – og også for menneskene på den anden side af Kattegat i Vestsverige. Her manglede de flint – stenalderens stål – som de derfor byttede sig til på Djursland. For flinten fik djurslændingene bjørnekranier og elgkæber, der blev transporteret over havet.

”Bjørnekranierne og elgkæberne blev ofret i en gigantisk ceremoni på det, der i stenalderen var en hellig ø, men som i dag ligger langt fra kysten i Kirial, ” fortæller Lutz Klassen om det bemærkelsesværdige folkefærd.

Fisk til hverdag og fest

Også biolog Anita Søholm fra Naturildsjæl.dk byder på gode oldtidshistorier på turen. Hun tager udgangspunkt i det imponerende og til tider dramatiske stenalderlandskab ved Kirial.
I stenalderen var stenalderhavet (det senere Kolindsund) både transportvej og et meget vigtigt spisekammer. I havet fangede menneskene fisk og sæler, og det var hovedsageligt alt godt fra havet, der stod på oldtids-menuen.

”Folk ved Djurslands kyster har til alle tider fanget fisk, og fjæsingen udgjorde en stor del af stenaldermenneskets kost. Fjæsing er en fremragende spisefisk. Og hvis man lader være med at stikke sig på den, er den heller ikke svær at have med at gøre. Man skal bare lige vide hvordan”, smiler Anita Søholm.

På turen bliver der tilberedt smagsprøver på de fangede fisk.

”Og går der en fjæsing i nettet, steger vi også den! ” lover historiker Tina Bjerregaard.

Flora, fauna og fortællinger

Anita Søholm vil desuden fortælle om landskabets flora og fauna undervejs. Fortællingerne suppleres af Tina Bjerregaards beretninger om bl.a. Kolindsunds historie i nyere tid og om udtørring af det, der engang var Jyllands største sø.

Turen varer ca. 3 timer, så en lille madpakke – og gode vandresko – er en rigtig god ide.
For mere information kontakt museumsinspektør Tina Bjerregaard på tb@museumoj.dk.

Billedtekst: For 5.000 år siden strakte en sidegren til Kolindsund-fjorden sig helt ind til landsbyen Kirial. I dag er denne del af fjorden synligt i landskabet som en fugtig dal, hvori der løber lille å. De første bønder slog sig ned ved fjordbredden for at fiske og samle øster og muslinger. Dyssen blev bygget lidt højere i landskabet og stod midt på bopladsen.
Hør om bjørneklan og stenalderlandskab på den historiske vandretur den 22. april.
Fotokilde: Museum Østjylland

Nyhedsdato: 16.04.2018