Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Norddjurs Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved at vælge emne og herefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

Deltagere fra de danske kokkelandshold tryller gourmetmiddag frem i Auning

Det Grønne Museum er rammen for et større gourmetarrangement under Høstfestivalen i august. Det er de lokale råvarer, som er i centrum, når kokke fra de danske kokkelandshold gæster festivalen til arrangementet i Auning den 12. august. Gourmetmiddagen kreeres og præsenteres af en perlerække af stjernekokke, der enten i dag er på landsholdet eller er bærer af titlen af Årets Kok.

Det er ikke helt tilfældigt, at man i Norddjurs vælger at bruge de lokale fødevarer, når det kommer til at skabe opmærksomhed omkring kommunen. De norddjurske råvarer er så gode, at kokke fra hele landet gør stor brug af alt fra asparges og gulerødder til råvildt fra det nordlige Djursland. Ligesom kokke ofter besøger Madens Hus på Det Grønne Museum for at arbejde med innovation og hente inspiration til nye retter og produkter med afsæt i det autentiske og kulturhistoriske.

Per Mandrup er én af to norddjurske ambassadører for Europæisk Gastronomiregion Norddjurs. Han har haft fingrene nede i den kulinariske sovs i mange år og er også manden bag konkurrencen Årets Kok, - et arbejde han sidste år kunne fejre 25 års jubilæum med. Derfor er det også ham, som skal lede deltagerne fra det danske kokkelandshold, når middagen skal tilberedes. Han er meget begejstret for de lokale råvarer i Norddjurs.

”Der er en årsag til, at vi er blevet en region i det europæiske gastronomiske fokus. Vi arbejder med råvarer af en høj kvalitet, det skal vi blive ved med. Norddjurske råvarer kan jo noget helt specielt. Det er et El Dorado for en gastronom som mig,” siger han.

Råvarer fra Norddjurs er ikke bare grøntsager. Det er nemlig karakteristisk for fødevarerne, at de har en stærkere smag. Det kommer blandt andet af, at de er dyrket lokalt, under forhold der er optimale for den gode kulinariske oplevelse.

Råvarer med historie

Når de danske kokkelandshold stabler en gourmetmiddag på benene, er råvarerne ikke kun udvalgt efter, hvad der er sæson for på Djursland. De er også nøje udvalgt efter deres historiske rolle i lokalområdet.

Bettina Buhl er den anden norddjurske ambassadør for Europæisk Gastronomiregion 2017. Hun er hele Danmarks madhistoriker og også museumsinspektør på Det Grønne Museum. Hun kan fortælle, at råvarerne slet ikke er tilfældige, men at de før i tiden har haft en ganske central betydning rundt om i de små køkkener i Norddjurs. Det er derfor hende, som med kyndig hånd har udvalgt de råvarer, der bliver centrale spillebrikker i de forskellige retter, der vil blive serveret den 12 august.

”Vi har valgt de råvarer, der har del i madkulturen her i området. Blandt andre er fjæsingen en typisk del af egnens fiskeretter. Derfor skal den selvfølgelig på bordet til vores gourmetaften. Det ville føles forkert at arrangere sådan en middag uden at bruge netop dén fisk, som er så typisk for det norddjurske køkken,” fortæller hun.

En anden råvare vi slet ikke kan komme uden om, er geden, som kommer fra Stenalt Gods. Godset er kendt for sin økologiske gedeost og gedeopdræt og har en historie, der går 800 år tilbage.

Per Mandrup er udover råvarerne også meget begejstret for selve arrangementet.

”Bettina Buhl fra det Grønne Museum kunne ikke have sat rammerne bedre for os i forhold til vores faglighed og kreativitet i arbejdet med gode råvarer, og jeg ved, at mine kokke kollegaer glæder sig rigtig meget til at leverer et kulinarisk show for alle gæsterne,” siger han. 

Eksklusiv Menu

Gourmet menuen består af:

Forret: Lokal fjæsing fra Bønnerup havn, tilberedt med smag af hav og strand, serveret som en kold ret.
Mellemret: Fjordrejer, krabber og jomfruhummer danner grundlaget for denne lune ret fra Michelin-kokkens hånd.
Hovedret: Djurslandsgrisen og geden fra Stenalt i skøn harmoni, garneret med syltet løg fra Madens Hus og krydderurter fra haven.
Dessert: Havre, honning, nødder, hyldebær, mejeri sammensat af danmarksmesteren i dessert, drysset med et strejf af lokalhistorien i form af tørret og forstøvet kærnemælksvælling.

Praktisk information

Skulle man være interesseret i en 4-retters gourmetmenu inkl. vinmenu og opvisningsshow af det danske kokkelandshold, kan billetter købes online via ticketmaster.dk til 899 + billetgebyr.

Nyhedsdato: 24.07.2017