Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Norddjurs Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved at vælge emne og herefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

Frokost på Gammel Estrup- Herregårdsmuseet

Frokosten d. 23. maj foregår på Gammel Estrup-Herregårdsmuseet Auning i den vestlige del af Norddjurs Kommune. Det er Norddjurs Kommune, som er vært ved frokosten til ære for regentparret.

Frokosten finder sted ca. kl. 12.30 i historiske og smukke rammer i slottets riddersal på 1. sal.

I forbindelse med frokosten vil regentparret bese en række rum i tilknytning til riddersalen. Rummene gennemgik en omfattende restaurering og nyformidling i 2009.

Luftfoto af Gammel Estrup

Smukt placeret på det bakkede Djursland ligger Gammel Estrup – en af Danmarks bedst bevarede renæssanceherregårde.

Unikke rammer

Herregårdens historie er helt unik, idet stedet aldrig blev solgt, men forblev i den samme slægt igennem 600 år. I 1930 blev Gammel Estrup museum, og i dag fremstår herregården som et enestående eksempel på den danske herregårdskultur. Gennem pragtfulde sale og elegante gemakker, små kamre og enkle værelser får man et indblik i den adelige familie Scheel og deres tjenestefolks liv igennem århundreder. Museet er et omfangsrigt interiørmuseum med en rig samling af gobeliner, malerier, møbler, porcelæn og mange andre genstande.

Træd direkte ind i historien

I de smukke sale og stuer inviterer museets ”greve” og ”grevinde” indenfor til forskellige aktiviteter i skoleferierne, og giver på den måde børn og voksne et levende billede af tidligere tiders adelsliv. I herregårdskøkkenet kan man få et indblik i tjenestefolkenes liv på herregården, mens man får sig en snak med husjomfruen over en kop kaffe fra Madam Blå og en kage bagt i det gamle brændekomfur.

Omkring Gammel Estrup er et pragtfuldt herregårdslandskab med en stor voldgrav samt en fin barokhave med blomster i overflod, orangerier og karpedamme. I 2010 åbnede museet desuden en stor legeplads, og der er rig mulighed for at slå sig ned med madkurv i det grønne.

Adelsfrøkken i datidens tøj

En "adelsfrøken" i haven ved Gammel Estrup. Frivillige klædt i datidens dragter er med til at give historien nyt livtil glæde for de mange besøgende på den gamle herregård.

I foråret 2011 står førstesalen færdig

Museets helt store nyhed i 2011 er den nyrenoverede førstesal, som åbnes af museets protektor HKH Prins Joachim d. 16. maj. Restaureringen har været i gang siden 2009, og nu står endnu seks rum - Rødestuen, Kammerpigens værelse, Comtessestuen, Forgemakket, Grevindens Kammer og Det blå tårnværelse – færdige. De smukke rum fremstår, som de kunne have set ud i 1720´erne, da den unge arving, Christen Scheel, overtog Gammel Estrup sammen med sin hustru. I overensstemmelse med barokkens nye boligkultur, hvor illusioner spillede en væsentlig rolle, skabte det unge par en pragtbolig, der var en højadelsmand værdig.

Gennem omfattende restaurerings - og arkivundersøgelser er de smukke interiører nu blevet restaureret og nyfortolket med bemalede gulve, stoftapeter og gardiner, der spiller sammen med rummenes oprindelige barokke interiører. Således kan publikum nu få et indtryk af boligkulturen blandt landets absolutte elite i begyndelsen af 1700-tallet.

Fakta om Gammel Estrup – Herregårdsmuseet

Museet beskæftiger sig i det daglige med de danske herregårde og alt, hvad dertil hører af indretningskultur, malerkunst, møbler, herskab og tjenestefolk, iskældre, alléer, skove, marker og kulturlandskab.
Gammel Estrup – Herregårdsmuseet er hjemsted for Dansk Center for Herregårdsforskning, som drives i et samarbejde mellem Gammel Estrup – Herregårdsmuseet, Aarhus Universitet, Nationalmuseet og Arkitektskolen Aarhus.

Museet er åbent hele året bortset fra 24. december - 1. januar samt mandage i vinterperioden. Gammel Estrup har et gennemsnitligt besøgstal på 95.000 om året.

 
Besøg Norddjurs Kommune på Facebook:

Facebook Logo Footer Forside 40Px