Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Norddjurs Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved at vælge emne og herefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

Baunhøj Mølle

Dagens sidste fælles besøgssted for regentparret d. 23. maj finder sted på Baunhøj Mølle - et af Norddjurs Kommunes kulturelle fyrtårne. Her ankommer regentparret til ca. kl. 16.40, hvorefter de vil tilbringe en halv time i møllen.

Under besøget skal regentparret både se nærmere på den aktuelle udstilling i møllen og møde nogle af kunsterne, ligesom de, hvis de ønsker det, kan gå op af trapperne og studere mølleværket samt nyde udsigten over Grenaa by. Besøget på møllen slutter med, at alle deltagere tilbydes en forfriskning, inden borgmester Jan Petersen runder dagen af med at takke regentparret for deres besøg i Norddjurs.

Dette markerer afslutningen på kommunens officielle program, og regentparret køres tilbage til Dannebrog, hvor de om aftenen inviterer til souper for indbudte gæster, blandt andre kommunalbestyrelsen, lokale myndighedspersoner og repræsentanter for alle de besøgsteder, regentparret har haft fornøjelsen af at besøge i løbet af dagen.

Grenaas vartegn

Baunhøj Mølle er Grenaas varetegn - beliggende på Baunhøj, som er Grenaas højeste punkt.

Møllens drift varetages på vegne af Norddjurs Kommune af et møllelaug på 5 personer og ca. 25 frivillige personer, der arbejder med at få mølleriet til at fungere og som medhjælpere ved åbninger af udstillinger, afholdelse af vielser m. v.

Billede af Baunhøj Mølle

Foruden at rumme 8 – 9 årlige kunstudstillinger med anerkendte kunstnere, at fungere som arbejdende mølle og ramme om borgerlige vielser, kan Baunhøj Mølle lejes til kulturelle arrangementer som f. eks. klassiske koncerter, receptioner og tilsvarende. Møllelauget markerer desuden Dansk Mølledag og arrangerer juleklip for børn.

Møllen er en hollandsk vindmølle, der blev bygget i 1849 på Grenaas bedste udsigtspunkt, 37 meter over havet. Møllen blev opført af distriktslæge C. A. Arendrup, der ved kongeligt privilegium havde fået lov til at drive mølleri. Han måtte sælge møllen igen på tvangsauktion i 1856. I 1881, efter at have skiftet ejere flere gange, brændte møllen for første gang ned til grunden. En ny mølle blev opført, men i 1900-tallet lod man vingerne hvile. Mølleriet blev i stedet drevet med motor. Det fortsatte indtil 1955, hvor der blev sat en stopper for mølleriet - og Baunhøj Mølle blev i stedet byens vartegn.

Genopført i 2005

Møllen nedbrændte igen totalt i 2002, hvor den blev antændt af en gnist fra en ukrudtsbrænder. Efter en debat i byen besluttede byrådet at genopføre møllen. Møllen stod færdig i 2005.

Da Møllen blev genopført, var det første gang siden 1913, der blev bygget en hollandsk mølle på en dansk grund. Originaliteten er i højsædet og til genopbygningen er der både blevet brugt gamle og nye dele - fremstillet efter gamle traditioner. Nogle af de gamle dele kommer fra en mølle i Dianalund.

Møllen er opført på en bærende konstruktion af 8 højben, der som resten af de bærende dele er udført i lærketræ. Indvendig er den beklædt med fyrretræ.

Baunhoej _Moelle _017

Møllen har 4 lofter, nemlig broloftet med 2 broheste, der bærer kværnene. Her er også renseri og melsigte. Og der er adgang ud i det fri på omgangen, hvor man kan nyde en enestående udsigt over Grenaa by og opland.

Næste loft er kværnloftet, som bl. a. rummer kongevellen med stjernehjulet, som går i indgreb med tre drev, der driver to kværne - hver med to kværnsten på 800 kg stykket.

Det tredie loft, lorisloftet, rummer hejseværket, og det er også her man kobler kværndrev til og fra.

Hatteloftet er det øverste loft, som hatten hviler på. I hatten finder man bl. a. vingeakslen med det store hattehjul, som går i indgreb med kronhjulet fastkilet. Omkring hattehjulet sidder persen, som man bremser møllen med. Udvendig på vingeakslen sidder vingerne, som er 22 m lange og med hækværk til udspænding af sejl. Modsat vingerne er krøjeværket med krøjevinde, som skal i brug når møllen krøjes (drejes) op i vinden. Møllen er 25 m høj op til kongen, knoppen på toppen af møllehatten, og møllekroppen er udvendig beklædt med 16.000 stk. egespåner, og på hatten er der monteret 11.000 stk. egespåner.

Helt specielle konstruktioner gør det muligt at sikre, at den tonstunge møllekrop og hat forbliver på plads. Kroppen står helt frit på undermøllen og holdes kun på plads af sin egen vægt.

Frivillige passer møllen

Hver søndag kl. 14 - 17 i perioden d. 1. april - d. 31. oktober kan man opleve møllersvendene holde den gamle mølle i funktion. Det er dog en forudsætning, at vinden blæser med en passende styrke. Ved vindstille kan møllen ikke køre, og hvis det stormer for meget, er det heller ikke muligt.

De frivillige møllersvende har lært sig det gamle håndværk af tidligere møllere. De skiftes nu til at holde møllen i sving om søndagen. De er alle stolte lokalpatrioter, der sætter en ære i at få møllen til at fungere og fortælle møllens historie.

 
Besøg Norddjurs Kommune på Facebook:

Facebook Logo Footer Forside 40Px