Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Norddjurs Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved at vælge emne og herefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

Norddjurs sender ny færge afsted til Sverige med morgensang lørdag den 1. februar

Stena Nauticas første tur mellem Grenaa og Halmstad fejres med morgenmad, musik, fællessang, Onkel Reje-optræden og meget mere om morgenen den 1. februar kl. 07.30 til et festligt arrangement på kajkanten i Grenaa, hvor blandt andre transportminister Benny Engelbrecht deltager.

Forbindelsen mellem Norddjurs Kommune og Halmstad Kommune i Sverige, som blev formaliseret med partnerskabsaftalen ”Kattegatalliancen” i 2019, styrkes yderligere den 1. februar 2020, når Stena Line begynder at sejle på den nye rute mellem Grenaa og Halmstad.

Det skal morgen-arrangementet ”Festlig færgeafgang”, som finder sted lørdag den 1. februar fra kl. 07.30 på kajkanten i Grenaa (Færgevej 2 ved terminalen), være med til at sætte en tyk streg under.

Kort og parkeringsvejledning. Teltet, hvor fejringen finder sted, er ved terminalen på Færgevej 2.

Kort Havn

Til arrangementet er Norddjurs Kommune vært ved en række aktiviteter på kajkanten, hvor færgen skal sendes godt afsted mod Sverige.

Halmstad Kommune fejrer ligeledes færgeruten på dagen, ligesom rederiet Stena Line, som skal sejle på ruten, har sin egen fejring.

Færgen Stena Nautica

Billede: Færgen Stena Nautica

Lune svenske kanelboller og kaffe

Norddjurs Kommune er i fuld gang med forberedelserne til ”Festlig færgeafgang” og har blandt andet dialog med lokale nøgleaktører, som har givet udtryk for, at de gerne vil bidrage med at gøre dagen festlig og tilføre et svensk tema.

Målsætningen er som nævnt en hyggelig morgen på kajkanten ved færgeterminalen med forskellige aktiviteter. Herefter er der mulighed for, at lokale virksomheder, forretningsdrivende, foreninger og private kan fortsætte markeringen af den nye færgerute i form af events rundt omkring i Grenaa og Norddjurs.

”Kun fantasien sætter grænser. Måske har man lyst til at køre ”svensk tema” i sin forretning, måske vil en restaurant servere svenske specialiteter eller noget helt tredje. Alle kan byde ind, og så kigger vi på, hvordan aktiviteter og ideer kan falde godt i tråd med det officielle program”, siger projektleder Henrik Gaardsmand Boldsen fra Norddjurs Kommune.

Programmet indeholder indtil videre bl.a. disse punkter:

Officielle taler, sjov med Onkel Reje, gratis morgenmad (kaffe og lune svenske ”kanelsnurrer”), musik, optræden ved det lokale sømandskor ”Brumbasserne” samt sang af 6. klasse fra Norddjurs Friskole, som har en venskabsklasse i Halmstad. 

Billede af kanelboller

Billede: Der serveres varme "kanelsnurrer" til arrangementet.

Borgmester Jan Petersen holder en officiel tale ved arrangementet. Det samme gør hhv. transportminister Benny Engelbrecht og Tony Michaelsen, linjedirektør i Stena Line Danmark.

Den kendte og populære figur fra DR’s Ramasjang Onkel Reje dukker op til fejringen, ligesom han er med på Kattegatcentret senere på morgenen, hvortil der er gratis adgang for dem, som har fået en billet på kajkanten, og som er i følgeskab med Onkel Reje derover. Billetterne til Kattegatcentret uddeles på kajkanten i forbindelse med morgen-arrangementet.

Rederiet Stena Line deltager også med en række aktiviteter, blandt andet uddeling af sjov færge-merchandise, ligesom maskotten, marsvinet Happy, er klar med en krammer til alle børn.

Billede af Onkel Reje

Billede: Onkel Reje dukker op og underholder store og små.

Havet er en korridor

Der arbejdes i skrivende stund på, at en række forskellige samarbejdspartnere deltager med stande og aktiviteter til morgenfejringen. Standene bliver placeret på Kattegatcentret, ligesom Grenaa Havn og Bæredygtighedens Hus planlægger ”åben havn” i lokalerne på Færgevej 2. Her kan man se nærmere på "Økoturismens hus, hvor man vil fejre den nye færgerute og de muligheder, den giver turisme-kultur-og erhvervsområdet. 

Der arbejdes også på, at virksomheder, foreninger og andre lokale aktører bidrager med egne arrangementer/aktiviteter med dansk-svensk tema f.eks. rundt omkring i byen i Grenaa. 

Således skulle der gerne være noget for både børn og voksne at opleve, så færgeafgangen bliver en fejring for alle.

”Vi glæder os til at sende den allerførste færge afsted på ruten mellem Grenaa og Halmstad. Havet er ikke en barriere. Det er en forbindelse og ny korridor, som binder Norddjurs, Østjylland og Sverige tættere sammen. Vi er nu en Kattegatregion, og sammen skal vi høste alle de mulige fordele, den nye rute indvarsler” siger borgmester i Norddjurs Kommune Jan Petersen.

Pige krammer plydshaj

Billede: Stena Lines maskot, marsvinet "Happy". 

Om Kattegatalliancen

D. 10. oktober 2019 blev partnerskabsaftalen ”Kattegatalliancen” underskrevet af Norddjurs og Halmstad Kommuner.

Læs aftalen her (sag nr. 6 med bilag).

Med Stena Lines nye færgeforbindelse mellem Grenaa og Halmstad åbner nye muligheder sig på tværs af Kattegat. I kølvandet på den styrkede forbindelse mellem Norddjurs og Halland er et partnerskab opstået.

Sammen håber de to kommuner på at skabe flere ringe i Kattegat ved at sørge for gode forudsætninger for fælles udvikling gennem ”den nye geografi”, som færgetrafikken skaber.

Med den styrkede infrastruktur og på sigt flere færgeafgange gøres rejsen mellem Danmark og Sverige smidigere, og dette potentiale vil kommunerne udnytte i fællesskab.

For yderligere oplysninger, ønske om at deltage med en stand på Kattegatcentret/anden aktivitet, så kontakt:

Kristine Røhberg, projektleder, Norddjurs Kommune
Mobil: 26 23 08 15
Mail: krr@norddjurs.dk 

 

Færgefejring

Stena Lines nye rute mellem Grenaa og Halmstad fejres med musik, sang, Onkel Reje-optræden og meget mere den 1. februar. Gratis morgenmad fra kl. 07.30.

Stena Nautica Grenaa Varberg Forsideboks