50-kroners dyssen

Nyd madpakken på et bord fra fortiden... og hvad er 50-kroners dyssen mon?

Få kilometer nordvest for Stenvad by på Stendyssevej er der en lille P-plads og et skilt, som fortæller om 50-kroners dyssen. Hvis man undrer sig over, hvorfor dyssen hedder sådan, så er forklaringen, at stendyssen i perioden 1956 til 1970 var motiv på 50 kroners pengesedlen.

På parkeringspladsen hanker man op i madkurven og kaffekanden og går ca. 450 meter ad stien langs markskellet op til dyssen.

En flok vinterheste med dækkener byder velkommen på toppen Her er der udsigt over åbne marker, og selv i det spæde forår, hvor der endnu ikke er blade på træerne, giver lyset farve til landskabet.

Her er helt stille, og som førstegangsbesøgende kan man ikke finde ord nok, der beskriver dette dejlige sted. Med dyssen som bord spises madpakken.

I løbet af foråret er der rig lejlighed til at se rovfuglene udføre smukke flyveopvisninger for at imponere deres mage, og det går ikke stille af. Deres tydelige skrig kan høres langt væk, og det lyder næsten som en flyvende kat.

3.500 år før Kristi fødsel

I dag er der kun ét kammer tilbage af den oprindelige langdysse, der var 19 meter lang og 11 meter bred. De øvrige sten er fjernet og formodentlig brugt til vejskærver og byggeri. F. eks. var de mange middelalderkirker på Djursland storforbrugere af sten fra dysser og andre oldtidsgrave.

Dyssen er sekskantet og dannet af fem store bæresten. Den kan dateres til bondestenalderens Tragtbærerkultur omkring 3.500 år f. Kr., og der har aldrig været foretaget arkæologiske udgravninger i den.

Kort over herlighedspletter

En herlighedsplet er et sted i Norddjurs Kommune, der er rart, og værd at gøre et lille stop.

Årstidens natur

Uanset årstid så kan du opleve storslået natur i Norddjurs og du kan nemt følge de skiftende årstider i naturen: