Brunst og brøl i skoven

Kronhjortenes brunstbrøl siges at være naturens største show med den ”vildeste” lyd i Norddjurs

Hjortene begynder at brøle, når de vil udfordre hinanden til kamp, og normalt vil de allerede i brølekampen finde ud af, hvem der er den stærkeste. Den hjort, der har det højeste og dybeste brøl, vinder retten til hunnerne, og den anden vil slukøret luske af.

Krondyrenes brunsttid kulminerer i disse uger, og man kan høre brøl op til to kilometer væk. Hvis man vil have den helt specielle oplevelse at se krondyrene i brunst i de smukke, efterårsfarvede skove i Norddjurs, er det vigtigt, at man ikke prøver at forfølge dem. Hold god afstand og bliv på stier og veje.

Pladshjorte

For hver hjort gælder det om at tiltrække så mange hinder som muligt, så han kan få så mange kalve som muligt - og dermed sikre sine gener en god plads i den næste generation.

De stærkeste hjorte samler så mange hinder omkring sig, som de kan forsvare. Dem kalder man ’pladshjorte’.

En pladshjort har travlt. Han skal holde sin flok af hinder samlet – og hver gang en hind kommer i brunst, skal han skynde sig at parre sig.

Det kan være hårdt nok.

Men rundt omkring hans flok lusker andre hjorte, der venter på en chance at bortføre nogle af hinderne – eller bare hurtigt parre sig med dem.

De skal jages væk – og det gør pladshjorten ved at puste sig op, vise sig frem, brøle, skrabe i jorden med forben og gevir, løbe efter rivalerne, søle sig til ved at rulle sig i mudderhuller af jord den selv har trampet op og blandet med dens egen urin – og udkæmpe drabelige gevirkampe med enhver, der nærmer sig.

Kort over herlighedspletter

En herlighedsplet er et sted i Norddjurs Kommune, der er rart, og værd at gøre et lille stop.

Årstidens natur

Uanset årstid så kan du opleve storslået natur i Norddjurs og du kan nemt følge de skiftende årstider i naturen:

Færdsel i naturen

Norddjurs kommune rummer mange muligheder for gode oplevelser i naturen.