Find en af kommunens andre hjemmesider

Flere af Norddjurs Kommunes institutioner og afdelinger har egen hjemmeside. Du kan finde dem her ved at vælge emne og herefter vælge den hjemmeside, du vil gå til.

Gå ind på den valgte hjemmeside

Affald i naturen

Affald i naturen ser grimt ud og det er dyrt at få samlet ind

Henkastet affald er affald de forkerte steder. Det ser både grimt ud - og er utrolig dyrt at få samlet ind. Desuden bliver affaldet ikke genbrugt.

Alt det affald, vi smider i naturen, ligger og flyder i årevis. Meget af affaldet vil også ligge der tusind år efter vi er døde – hvis der ikke er nogen, der samler det op. Desuden er meget af affaldet de rene dødsfælder for mus, fugle og andre dyr.

Lang nedbrydningstid

Når vi smider affald i naturen, begynder det at forsvinde og nedbrydes. 

Æbleskrog, bananskræller og døde dyr nedbrydes i løbet af et par uger, fordi bakterier, fluer, larver, myrer og andre insekter hurtigt begynder at spise af affaldet. Men bakterier og insekter spiser ikke tyggegummi, cigaretskod og ispapir, og det tager op til 5 år, før det er væk.

Helt skidt er det med plastikposer, dåser og kapsler, som kan være op til 500 år om at blive nedbrudt.

Du kan læse mere om nedbrydningstider på infoskiltet nedenfor, som er opsat ved kommunens shelters og madpakkehuse.

Nedbrydningsplakat

Hvad kan jeg gøre?

Hvis du har madpakker, dåser, papir eller lignende med ud i naturen, så er det altid en god grundregel, at tage det med hjem igen.

Vi opsætter og udskifter løbende skraldespande på/i områder, hvor vi oplever problemer med henkastet affald. Husk derfor at bruge de skraldespande, der er sat op ved naturområderne.